Īn slujba comunităţii, prefigurăm comunitatea viitorului.                                   Imnul scolii                                  EN

  Home |Scoala noastra | Rezultate | Parteneriate | Proiecte | Activitati extrascolare | Program Erasmus+ | Targoviste

 

 

 

Turnul ChindieiDin lunga perioada īn care a fost principala capitala a Tarii Romānesti, Tārgovistea pastreaza amintirea numeroaselor personalitati si evenimente care au contribuit la conturarea si mentinerea fiintei nationale a romanilor.
,,De la Mircea pāna la Vladimirescu, nu este un singur nume ilustru care sa nu fie scris cu sānge pe pamāntul Tārgovistei" spunea Ion Ghica.
     Un periplu prin locurile care atesta aceasta impresionanta mostenire trebuie sa īnceapa cu Ansamblul Curtii Domnesti. Avānd un prim nucleu datat īn vremea lui Mircea cel Batrān, constructiile Curtii Domnesti au fost adesea completate si amplificate de catre domnitorii care   i-au urmat. Īn timpul domniei lui Vlad Tepes a fost ridicat Turnul Chindiei, devenit cu timpul emblema a orasului. Petru Cercel ridica o a doua Casa Domneasca si Biserica Mare a Curtii. Matei Basarab repara casele domnesti, dubleaza zidul de incinta si ridica ,,baia turceasca".  Īntr-o prelungire a incintei principale se gasesc biserica Sf. Vineri si Casa Domnitei Balasa, alaturi de ruinele casei lui Dionisie Lupu.
     In 1517 se muta la Tārgoviste si scaunul mitropolitan, īn timpul domniei lui Neagoe Basarab care a construit vechea Biserica a Mitropoliei, una dintre cele mai mari si frumoase ale timpului. Īn vremea lui Matei Basarab, la Mitropolia Tārgoviste a functionat o tipografie domneasca ce a dat neamului romanesc tiparituri importante cum ar fi "Pravila cea mare sau Īndreptarea legii". Īn 1889 s-a hotarāt darāmarea vechii biserici si īnlocuirea ei cu cea pe care o vedem astazi, opera a arhitectului francez Lecomte de Nouy.
      Dominānd orasul de la īnaltimea primelor coline ce urca spre muntii Bucegi si Leaota, Manastirea Dealu este ctitoria lui Radu cel Mare. Ea a constituit de-a lungul timpului un puternic focar de cultura si un simbol al maretiei neamului.
Aici a functionat tipografia lui Macarie, cea care a dat primele tiparituri in limba slavona din Tarile Romane. Aici au venit delegatii īmparatului Rudolf al ll-lea pentru a semna tratatul de alianta cu Mihai Viteazul. Si tot aici se afla īnhumat capul marelui voievod, primul īntregitor de tara.
      Din logia sudica a Manastirii Dealu o minunata priveliste se deschide asupra orasului. Zona centrala veche, pastrānd pana astazi case boieresti si negustoresti in oazele de verdeata ale gradinilor, īnchide in inima sa o alta manastire de mare renume.
      Ridicata pe ruinele unei constructii bisericesti, din secolul al XVI-lea, manastirea Stelea a fost zidita in 1645, ca semn de īmpacare intre Vasile Lupu si Matei Basarab si in replica la ctitorirea, in sudul Moldovei, a manastirii Soveja. In prima parte a sec. al XlX-lea, a functionat la Stelea o scoala greceasca unde au īnvatat Vasile Carlova, Grigore Alexandrescu si Ion Heliade Radulescu.
      In imediata vecinatate regasim si vechiul centru comercial al orasului, conturat in secolul al XVII-lea si al XlX-lea, cu locuinte īnsiruite avānd la parter pravaliile negustorilor sau atelierele meseriasilor.
       Bogata zestre de documente si obiecte care reconstituie fragmentele din istoria orasului, se afla astazi in grija Complexului National Muzeal ,,Curtea Domneasca". Apartinānd acestei institutii, o īntreaga pleiada de cladiri, ele insele monumente istorice si de arhitectura adapostesc muzee si expozitii menite sa dezvaluie atāt localnicilor, cat fi turistilor trecatori prin vechea capitala, momentele de glorie dar si de intensa activitate creatoare pe care le-a cunoscut orasul Tārgoviste.
Astfel un prim grup de muzee este format de Muzeul de Istorie al orasului, Muzeul de Arta si viitorul Muzeu de Etnografie ce va fi gazduit in Casa Coconilor brāncovenesti.
      Urmeaza apoi, in imediata vecinatate, grupul alcatuit de Muzeul Scriitorilor Dāmboviteni, aflat in casa lui I.AI. Bratescu-Voinesti si Muzeul Tiparului si Cartii Vechi Romanesti, instalat in casa marelui carturar Constantin Cantacuzino Stolnicul.
Nu departe se afla si Galeriile Stelea, unde suitele de expozitii periodice de arta sunt etalate in salile special concepute de arh. N. Ghica Budesti.
In preajma bisericii catolice Sf. Francisc se afla Casa atelier a pictorului Gheorghe Petrascu, gazduind o valoroasa colectie a lucrarilor maestrului.
      Veghind de peste o suta de ani la destinele orasului, Primaria municipiului Tārgoviste īsi are sediul intr-un admirabil exemplar de arhitectura, opera a arhitectului italian Vignosa.
Denumita de unul dintre scriitorii contemporani, fiu al orasului, Mircea Horia Simionescu, drept o ,,Florenta valaha", Tārgoviste īsi asteapta īncrezatoare vizitatorii, cu convingerea ca are de oferit suficiente impresii, puternice si placute pentru a nu putea fi usor uitata, si pentru a chema din nou pe cel ce i-a gustat farmecul.

 

 
   
 

           

                         Home  |  Contact